Vilafranca del Penedès impulsa un màster internacional en enoturisme
15 de gener de 2010La sala Pau Boada de la Casa de la Vila va acollir dijous la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament de Vilafranca i l'Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona per tal d'impulsar un màster en enoturisme. Es tracta del primer màster de caràcter internacional que s'impulsa a l'Estat Espanyol, en la modalitat semipresencial, que s'iniciarà al mes d'abril i finalitzarà al mes de novembre. Els participants en el màster realitzaran una estada a Vilafranca entre els dies 3 i 12 de juny, on visitaran diversos indrets relacionats amb el turisme del vi i realitzaran activitats que hi estan relacionades.
A l'acte de signatura del conveni hi van participar l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull; la presidenta del Patronat Municipal de Comerç i Turisme, M. Dolors Rius; representant de l'Institut de Formació Contínua de la UB, Pere Vàzquez, i Carles Ruiz, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona. També hi van ser el president del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, Lluís Valls, i el vice-president del VINSEUM, Ramon Nadal, representant dues de les entitats que, com ACEVIN, RECEVIN, DO Penedès, INCAVI, Institut del Cava o UVIPE, col·laboren en el projecte.
M. Dolors Rius va destacar que el màster és una iniciativa que feia 2 anys que s'hi anava al darrere i que ajudarà a promocionar el territori i reforçarà el turisme del vi i la capitalitat de Vilafranca en aquest àmbit. L'objectiu és que el màster ajudi a crear noves activitats econòmiques en el territori que estiguin relacionades amb el món vitivinícola.
El màster en enoturisme forma part del pla d'estudis de Turisme de la Universitat de Barcelona i pretén desenvolupar un treball en xarxa per promoure el turisme enològic a escala internacional. Els destinataris són els professionals del sector vitivinícola i turístic, personal de l'administració pública, sommeliers o altres professionals amb formació en enologia, geografia, gestió cultural, entre d'altres.
Per la seva banda, Pere Vázquez va afirmar que el màster era una iniciativa cultural de primer ordre i un pas endavant molt important en la cultura del vi. El diputat Carles Ruiz va afirmar que el màster era una manera de donar un valor afegit a una matèria primera que el territori ja té (paisatge, cultura, gastronomia...). Segons, Ruiz, cal ser actius i innovadors i fer quelcom diferent a la resta de territoris. És en aquest marc on cal situar el màster en enoturisme, una acció que permetrà generar activitat econòmica i tenir cura del territori.
Per cloure l'acte, l'alcalde Pere Regull va agrair el suport de la Diputació i de la Universitat i, en referència al màster, va destacar-ne tres aspectes. En primer lloc que suposa potenciar l'enoturisme com a forma de subsistència i de negoci que pot ajudar a mantenir el “diamant en brut” que és el paisatge vitivinícola del Penedès. En segon lloc, el màster és un primer pas per portar estudis universitaris a Vilafranca. Finalment, Pere Regull va celebrar la presència de totes les entitats relacionades amb el món del vi per impulsar el màster, i va lamentar que en moltes ocasions no ha estat així. Segons l'alcalde, cal posar les bases per tal que, quan se surti de la crisi, el Penedès estigui ben posicionat.
Més informació sobre el Màster Internacional d'Enoturisme
A l'acte de signatura del conveni hi van participar l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull; la presidenta del Patronat Municipal de Comerç i Turisme, M. Dolors Rius; representant de l'Institut de Formació Contínua de la UB, Pere Vàzquez, i Carles Ruiz, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona. També hi van ser el president del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, Lluís Valls, i el vice-president del VINSEUM, Ramon Nadal, representant dues de les entitats que, com ACEVIN, RECEVIN, DO Penedès, INCAVI, Institut del Cava o UVIPE, col·laboren en el projecte.
M. Dolors Rius va destacar que el màster és una iniciativa que feia 2 anys que s'hi anava al darrere i que ajudarà a promocionar el territori i reforçarà el turisme del vi i la capitalitat de Vilafranca en aquest àmbit. L'objectiu és que el màster ajudi a crear noves activitats econòmiques en el territori que estiguin relacionades amb el món vitivinícola.
El màster en enoturisme forma part del pla d'estudis de Turisme de la Universitat de Barcelona i pretén desenvolupar un treball en xarxa per promoure el turisme enològic a escala internacional. Els destinataris són els professionals del sector vitivinícola i turístic, personal de l'administració pública, sommeliers o altres professionals amb formació en enologia, geografia, gestió cultural, entre d'altres.
Per la seva banda, Pere Vázquez va afirmar que el màster era una iniciativa cultural de primer ordre i un pas endavant molt important en la cultura del vi. El diputat Carles Ruiz va afirmar que el màster era una manera de donar un valor afegit a una matèria primera que el territori ja té (paisatge, cultura, gastronomia...). Segons, Ruiz, cal ser actius i innovadors i fer quelcom diferent a la resta de territoris. És en aquest marc on cal situar el màster en enoturisme, una acció que permetrà generar activitat econòmica i tenir cura del territori.
Per cloure l'acte, l'alcalde Pere Regull va agrair el suport de la Diputació i de la Universitat i, en referència al màster, va destacar-ne tres aspectes. En primer lloc que suposa potenciar l'enoturisme com a forma de subsistència i de negoci que pot ajudar a mantenir el “diamant en brut” que és el paisatge vitivinícola del Penedès. En segon lloc, el màster és un primer pas per portar estudis universitaris a Vilafranca. Finalment, Pere Regull va celebrar la presència de totes les entitats relacionades amb el món del vi per impulsar el màster, i va lamentar que en moltes ocasions no ha estat així. Segons l'alcalde, cal posar les bases per tal que, quan se surti de la crisi, el Penedès estigui ben posicionat.
Més informació sobre el Màster Internacional d'Enoturisme